Това е накратко. Какво става в България? На 13 януари, петък,

...
Това е накратко. Какво става в България? На 13 януари, петък,
Коментари Харесай

Колекция от долнопробни факти: Защо Иван и Сийка затъват в Nexo?

Това е в резюме.

 

Какво става в България? На 13 януари, петък, Сийка Милева - представител, Иван Гешев – ГП, Борислав Сарафов, зам. на ГП и началник на Следствието дадоха епична прес-конференция, по време на която хвърлиха няколко осведомителни бомби с нуклеарен заряд. Едната бе, че Nexo е финансирала терористи от „ Хамас “. Другата: в Nexo са прани съветски пари. И третата: Nexo финансира „ Демократична България “ и е обвързвана с „ Продължаваме промяната “.

 

Съответно и в съгласие ГЕРБ и присъдружните медии изляха Ниагарски водопад от тиня върху двете политически обединения.

 

Последва обичаният герберски номер - „ основаване на краткотрайна комисия “, която да проверява абсурда на века, съпоставим само с фалирането на КТБ, съгласно трикратния притежател на някаква благоевградска премия Гешев…

 

От тричленката на брифинга научихме също, че от офиси на Nexo са конфискувани „ скъпи картини “ на Пикасо, Матис и Дали. Апропо, на Салвадор Дали принадлежи изразът: „ За някои е значимо да са известни, не е значимо с какво “.

 

Днес е петък, седмица след онази „ историческа “ конференция. Става известно, че в Съединени американски щати има реализирано съглашение. Също за санкция на Nexo и казусът е завършен. Но няма известие за брифинг на Сийка, Иван и Сарафа. Къде са героите, които цяла седмица громяха неприятните и с голи гърди (казано алегорично, Сийка да не се засегне...) защитаваха нацията, че и света (според Гешев) от опасността Nexo.

 

Михаил Булгаков се споделя и алманах с разкази и фейлетони със заглавие „ Колекция от долнопробни обстоятелства “. Текстовете в книгата разказват конфликта на неуместната болшевишка система с действителния живот на хората.

 

С сбирка от сходни обстоятелства разполага и българската прокуратура. Да ги изброим, с цел да сме обективни към положения труд и умствени напъни от страна на изброените висши магистрати, към които самоуверено можем да прибавим и Ясен Тодоров, зам. на Сарафа.

 

- Факт е, че прокуратурата произнесе още първоначално вярно името на компанията – Nexo.

- Факт е също, че обвиняването даде мигновено прес-конференция.

- На нея участваха висши представители на прокуратурата - факт.

- Неоспорим факт е също, че тези хора направиха политически внушения по адрес на партии и обособени политици.

- Факт с висока „ резолюция “ е и обяснението, че са конфискувани „ скъпи картини “. Както е реалност, че тази демонстрация на едноцифрено IQ, докара до раждането на израза „ Сийка Пикасото “…

 

Тук е мястото да загатна реакцията на юристи, участвали на претърсванията и изземването от офиси на Nexo. „ Беше покруса. Тези хора (от следствието и прокуратурата) не знаеха какво тъкмо търсят, тъй като нямаха разбиране защо става дума “.

 

Такъв общ брой от неадекватности Булгаков назовава „ Колекция от долнопробни обстоятелства “, който израз употребявам и уповавам се да ми простите.

 

За да е по-пълна картината е редно да споменем и тежките обвинявания, които в задатък насочи българската прокуратура. А точно, че през Nexo са минавали пари за терористични организации като Хамас, а милиони от Русия са били изпирани посредством компанията.

 

В тази връзка е редно да се знае: Основата на американската система за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризъм е Законът за банковата загадка (BSA), признат още през 1970 година Той задължава необятен кръг финансови институции да рапортуват детайлности за избрани транзакции на Министерството на финансите на Съединени американски щати. По-специално, парични транзакции, надвишаващи $10 000, би трябвало да бъдат докладвани в докладите за валутните транзакции (CTR). Освен това финансовите институции би трябвало да записват съмнителни транзакции в Доклади за подозрителна активност (SAR). Базите данни, генерирани от отчетите, се обработват от Мрежата за битка с финансовите закононарушения (FinCEN), която проучва транзакции, разпознава модели във финансовите закононарушения и употребява събраните данни в следствия. Финансовите регулатори са виновни да подсигуряват, че финансовите институции дават отговор на условията на BSA.

 

В Съединени американски щати съществуват 21 законови и подзаконови уредби за възпрепатстване, противопоставяне, надзор и санкции за финансиране на тероризма. В доста от случаите се плануват доживотни присъди, а в някои щати и смъртна присъда, според от мащаба на закононарушението.

 

В случая с Nexo в Съединени американски щати няма даже намек за нещо сходно.

Същото важи и за „ изпирането “ на съмнителни пари с съветски генезис.

Гешев съобщи преди дни, че българската прокуратура събирала доказателства и информация, които щяла да даде на американските сътрудници. Наистина ли? И кой по-точно е желал сходна помощ от Гешев? Защото в американските медии няма нито дума за сходен продан или търсена помощ от Гешев.

 

Със сигурност обаче от Съединени американски щати да са поискали пояснения от Гешев по отношение на подозренията, че е заплетен в корупционни практики и съставлява опасност за националната сигурност и сигурността на сътрудниците от НАТО, както написа американският конгресмен Уорън Дейвидсън в писмо до финансовата министърка Джанет Йелън преди към месец.

 

Изводът е, че сме очевидци на следващия опит на Гешев да показа вмирисана цаца за акула. Не се получи.

 

И нещо особено за Сийка Милева.

 

Па́бло Дие́го Хосе́ Франси́ско де Па́ула Хуа́н Непомусе́но Мари́я де лос Реме́диос Сиприа́но де ла Санти́сима Тринида́д Кли́то Ма́ртир Патри́сио Руи́с и Пика́со – следи ударенията, Сийке, - е споделил: " И измежду хората копията са повече от оригиналите ".

 

Дано госпожа Милева на млади години да не се е плацикала по цяло лято на басейна на Барото, край Гоце Делчев, а да е прочела и някоя брошура отвън наложителния лист. Дано, но едва ли, както споделила циганката, когато в първата брачна нощ женихът споделил, че се надява тя да е девствена… (Един от обичаните вицове на доктор Филипов – Стойко Тонев)

 

Ами това е.

 

Кризисният ПР не е единствено мятане на л...а на вентилатора - би трябвало и ум.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР